باراک اوباما رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا در سومین سخنرانی خود که اخیراً از دفتر کارش بیان کرده است، از صنایع فناوری دنیا خواست تا اجازه دسترسی به ارتباطات رمزنگاری شده را فراهم کنند.
هدف اصلی اوباما از این سخنرانی پاسخی به حملات مرگبار هفته گذشته در سان برناندیو بود. اوباما در این سخنرانی گفت که تحقیقاتی که در این زمینه صورت گرفته است، «شواهدی را مبنی بر ارتباط مستقیم قاتلان با سازمانهای تروریستی در خارج از کشور و یا ارتباط آنها با یک توطئه تروریستی گستردهتر در داخل خاک آمریکا نیافتهاند.» با این حال او این حادثه را تروریستی خواند که به وسیله افرادی صورت گرفته است که در راه تاریک بنیادگرایی سقوط کردهاند، و با پذیرفتن تفسیری اشتباه از اسلام به مبارزه با آمریکا و غرب میپردازند.
در ادامه این سخنرانی اوباما گفت: «همچنان که اینترنت فاصله میان کشورها را از بین برده است، ما شاهد آن هستیم که تروریستها افکار مردم را آلوده میکنند، و ما مواردی از آن را در بمبگذارهای ماراتن بوستون و قاتلان حادثه برناردینو دیدهایم.»
در ادامه اوباما به تشریح پاسخ بیدرنگ ایالات متحده آمریکا به تروریسم و گروه داعش پرداخت که شامل تلاشهای نظامی و دیپلماتیک میشود، همچنین این کشور برخی محدودیتها را در خرید و فروش سلاح اعمال میکند و کسانی را که به آمریکا مسافرت میکنند با دقت بیشتری مورد بررسی قرار خواهد داد.
اوباما گفت: «در آینده از شرکتهای بزرگ پیشرو فناوری و مأموران اجرای قانون خواهد خواست تا کار را برای کسانی که میخواهند از تکنولوژی برای فرار از عدالت استفاده کنند سخت کنند.»
هر چند جزئیات این درخواست اعلام نشده است، اما مطمئنا اشارهای به موافقتنامههای صنایع فناوری میکند که رمزگذاری را برای زندگی روزمره لازم میبینند و بنابراین اجازه دسترسی پشت پرده دولت به دادههای رمزگذاری شده را نمیدهند.
اصطلاح «فرار از عدالت» به تیتر روزنامه نیویورک تایمز اشاره دارد که عنوان میکند: «هنگامی که رمزگذاری تلفنها از اجرای عدالت جلوگیری میکند.» این مقاله به وسیله سیروس ونس، دادستان ایالت منهتن، فرانچسکو مولین دادستان کل پاریس، آدریان پارد کمیسر شهر لندن و خاویر زاراگوزا دادستان کل دادگاه عالی اسپانیا نوشته شده است و در آن استدلال کردهاند که «سامانهی جدید رمزگذاریهای گوگل و اپل، محافظت از مردم در برابر جرم و جنایت را مشکلتر خواهد ساخت.»
شبیه همین استدلالها نیز در حملات ۱۳ نوامبر پاریس بیان شد، که در آن به شکل گستردهای استدلال میشود که در صورتی که مأموران اجرای قانون میتوانستند بر خدمات رمزگذاری شده آسانتر نظارت کنند، ممکن بود که از بروز این حملات جلوگیری کرد.
این سخنرانی اوباما یک برگشت به عقب از سوی اوست، زیرا او در گذشته در برابر دسترسی به ارتباطات تلفنی رمزگذاری شده مقاومت نشان میداد. این در حالی است که هیلاری کلینتون از «سیلیکون ولی (محل استقرار شرکتهای بزرگ فناوری)» خواسته است تا راهکارهایی پیدا کنند که هم موجب حفظ امنیت شده و هم حریم خصوصی را رعایت کند. کلینتون میافزاید: «اکنون زمان آن فرا رسیده است که این مشکل حل شود و به زمان پس از حمله احتمالی آینده موکول نگردد.» این اظهارات کلینتون در فاصله زمانی حملات پاریس و سان برناردینو ابراز گردیده است.
منبع: asis