مایکروسافت اعلام کرده است که برنامههایی در دست دارد تا در ماه آینده اجزای هسته «Chakra» یا چاکرا، موتور جاوا اسکریپت مرورگر جدید خود را در مخزن به اشتراک گذاری کد GitHub به صورت متنباز منتشر کند.
این شرکت تصمیم اخیر خود را در ابتدای هفته در آخرین کنفرانس JSConf آمریکا اعلام کرده است.
چاکرا چیست؟
چاکرا که در سال ۲۰۰۸ توسعه یافته است، یک ماشین مجازی است که مبتنی بر جاوااسکریپ توسعه پیدا کرده است. مایکروسافت اکنون به توسعهدهندگان اجازه میدهد تا آن را در برنامهها و محصولات خود به کار بگیرند.
اگرچه چاکرا تنها در هستهی مرورگر جدید این شرکت یعنی Edge استفاده شده است، اما در قسمتهای مختلف سامانهعامل جدید این شرکت یعنی ویندوز ۱۰ نیز برای اجرا و پیادهسازی برنامههای عمومی دیگری همچون ایکسباکس، گوشیها و تبلتهای ویندوزی استفاده میشود.
چاکرا با نام ChakraCore به صورت متنباز عرضه میشود
چاکراکُر نامی است که مایکروسافت برای نسخه متنباز چاکرا برگزیده است و در ژانویه ۲۰۱۶ در سایت GitHub با مجوز متنباز MIT و حمایت شرکتهای اینتل، AMD و NodeSource در دسترس خواهد بود.
مطابق خبر منتشرشده در وبلاگ رسمی مایکروسافت، این شرکت معتقد است بیش از پیش برای بهبود چاکرا سرمایهگذاری کرده است و تلاش دارد تا با سایر شرکتها برای توسعهی بهتر همکاری نماید. به علاوه اغلب شرکتها نیز (منظور مایکروسافت شرکتهای توسعهی نرمافزارهای متنباز است) علاقه خود را به همکاری نشان دادهاند، البته مایکروسافت تمایل دارد با شرکتهای اینتل، AMD و NodeSource ارتباط بیشتری در این پروژه داشته باشد.
چاکرا کُر شامل این موارد نمیشود
تفاوتهایی میان چاکرا که در ویندوز ۱۰ عرضه شده و چاکراکُر وجود دارد. بسته کامل چاکرا شامل ارتباطاتی میان این موارد میشود:
– موتور جاوااسکریپت و موتور مرورگر HTML
– موتور جاوا اسکریپت و بستر نرمافزاری ویندوز
همچنین چاکرا دارای رابطهای کاربردی برنامهنویسی API است که از COM استفاده میکند و بنابراین مختص ویندوز میباشد.
با این حال هیچکدام از موارد بالا شامل پروژه متنباز چاکراکُر نمیشود. این پروژه تنها شامل بستههای هسته این موتور است و بنابراین مایکروسافت ارتباطات خصوصی مرورگر Edge یا نرمافزارهای عمومی را عرضه نمیکند و API مربوط به COMرا در دسترس قرار نخواهد داد.
چاکرا چه چیزی را عرضه میکند؟
پروژه متنباز چاکراکُر که کاملاً از طرف مایکروسافت پشتیبانی میشود شامل این موارد است:
– پارسر (تجزیهکننده)
– مفسر
– کامپایلر JIT
– پاککننده دادههای اضافی
– رابط کاربردی برنامهنویسی API که برای پیادهسازی موتور درون برنامهها استفاده میشود
این یک حرکت قابل توجه از سوی شرکتی چون مایکروسافت است که به ندرت ممکن است پروژههای خود را به صورت متنباز عرضه کند. با این کار مایکروسافت نشان داد که بر این بارو است که چاکراکُر در آینده در نرمافزارهای فراوانی به کار برده خواهد شد، از نرم افزارهای خدمات ابری گرفته تا نرمافزارهای اینترنت اشیاء (IoT).
باید دید توسعهدهندگان تا چه اندازه با چاکرا ارتباط برقرار میکنند و چه استفادههایی از این موتور خواهند داشت.
منبع: asis